Norsk påsketradisjon

april 12, 2022

Norge og påskekrim

Det er enkelte ting her i verden som én nasjon starter med, som andre nasjoner tar til seg, og beholder som sin tradisjon. Ett eksempel på dette er å ha et juletre i stua, og pynte det med lys og diverse julepynt. Det er noe som «alltid» har vært slik til jul. Denne oppfatningen er felles for store deler av den vestlige verden spesielt. Men det å hente inn et tre fra naturen og plassere det i stua, er egentlig en gammel tradisjon fra 1500-tallets Tyskland. Allikevel er den så allmenn for oss at vi anser den som «vår» tradisjon.

På den andre siden, så er det enkelte tradisjoner som kun tilhører ett land. Skandinavia er kjent for sin Nordic noir, men vi i Norge har noe helt eget i denne sjangeren, som vi ikke deler med våre skandinaviske naboland. I Norge så blir det ikke påske uten appelsin, Kvikk Lunsj og påskekrim. Og nettopp dette med påskekrim er en norsk påsketradisjon vi har helt for oss selv. Verden ellers klarer ikke å se vår fascinasjon for dette med påskekrim, mens det for oss nordmenn er et høgdepunkt å løse et mysterie eller to i løpet av påsken. Hvis man tar et steg tilbake, og setter på seg objektive briller, så kan man jo forstå at denne tradisjonen med påskekrim virker noe merkelig. Hvorfor skal man løse mordgåter i påsken? Samtidig er påskekrim noe som for lengst har fått fotfeste her i Norge, og i 2023 feirer den norske påskekrimmen 100-års jubileum.

Norsk påskekrim

Historien om påskekrimmen tar oss tilbake til 1923. Aftenpostens utgave på Palmesøndag dette året har et iøynefallende oppslag om at «Bergenstoget plyndret i natt». Det får stor oppmerksomhet og avisene blir revet vekk fra hyllene. Alle tror virkelig at Bergenstoget hadde fått ubudne gjester, og får ikke med seg teksten ved siden av i liten skrift, «Pris 2 kroner, Gyldendal». For sannheten var imidlertid en helt annen. Hele oppslaget var en annonse for en reklamekampanje for krimboka «Bergenstoget plyndret i natt», skrevet av Jonathan Jerv. Forfatternavnet viste seg å være et pseudonym for Nordahl Grieg og Nils Lie. Det er disse unge bergenserne som står bak idéen om å skrive en kriminalroman som skal selge som varmt hvetebrød. Forlaget Gyldendal ble med notene, og med den strategisk plasserte annonsen i Aftenposten, oppnår forfatterne det de ønsker. Boka får god reklame og selger svært godt. Dette skulle vise seg å bli starten på en særnorsk tradisjon, som bare «må» være med til påske.

Kanskje du har en plan på hvilken påskekrim du skal ha med deg enten i bokform, eller som TV-serie i år. Som nordmann, vil et mysterie trolig bli utfordret og løst, uansett om du er på hytta eller hjemme i påsken. Hvis du ikke får nok av påskekrim 2022 selv etter påske, så får du tak i spillet Crime Zoom hos oss i SVE Profilgaver. I dette spillet får du også testet dine detektivferdigheter. Samtidig kan det jo bli et vel stort trykk med påskekrim på alle kanter. Om det skulle være godt med en avveksling, men samtidig ønskelig med et spill som er lett å ta med seg, får du også spillet Bezzerwizzer Bærekraftsmål her hos oss i SVE Profilgaver. Hvorfor ikke ta med begge to? De gjør seg ypperlig som gaveidéer. God fornøyelse, og må den beste vinne.

Riktig god påske!

Ser du etter årets profilprodukter?

Våre rådgivere hjelper deg gjerne!

Kontakt en rådgiver